Reiki BhiSajya

Voor opleidingen en behandelingen

Wat is Reiki?  

Het woord Reiki betekent letterlijk 'Universele Levensenergie'. Het Japanse karakter Rei betekent 'onbegrensd' of 'universeel', en het karakter Ki betekent 'de vitale kracht'. Deze kracht bevindt zich van nature in ons lichaam en overal om ons heen.  

Reiki is een natuurlijke geneeswijze gebaseerd op het werken met die universele levenskracht. Net als bij accupunctuur, shiatsu, tai-chi en yoga wordt gebruik gemaakt van de stroming van levensenergie binnen ons lichaam. De energie zorgt voor balans en kracht in lichaam en geest.  

Het systeem waar wij mee werken is (her)ontdekt en verder ontwikkeld door de 19e eeuwse Japanse leraar dr. Mikao Usui. Hij onderzocht de manieren van genezen door middel van handoplegging en ontdekte zeer oude technieken en symbolen, beschreven in het Sanskriet.  

Dr. Mikao Usui was de grondlegger van het reikisysteem zoals wij dat tegenwoordig kennen en leerde de technieken aan een aantal anderen. Zij werden na dr. Usui de eerste nieuwe reikimasters (reiki-teachers). Via Hawaï en Californië is de techniek daarna doorgegeven aan enkele masters in het westen. Inmiddels is reiki wereldwijd verspreid en wordt steeds meer (ook wetenschappelijk) onderzoek verricht naar de werking, resultaten en mogelijkheden ervan.  

Mijn reikiopleiding is via enkele voorgaande masters direct terug te voeren naar Dr. Usui en wij zijn getraind in de originele manier van behandelen en inwijden. De cursisten die bij Reikipraktijk BhiSajya een cursus volgen worden ook via dit systeem ingewijd en leren de oorspronkelijke methoden zoals ze zijn ontwikkeld door dr. Usui.  

De officiële term van deze methode is The Traditional Usui System of Natural Healing.  

De werking van energie

Door allerlei oorzaken kunnen verstoringen (blokkades) in onze energiehuishouding ontstaan die aanleiding kunnen geven tot klachten van lichamelijke, emotionele en/of mentale aard.  

Een reikibehandeling is erop gericht deze blokkades in de energiebanen op te heffen waardoor de energie weer vrij door het lichaam kan stromen. Het lichaam komt hierdoor in balans, afvalstoffen worden losgemaakt en kunnen worden afgevoerd.  

Omdat reiki op alle gebieden werkt zal een behandeling die gericht is op een lichamelijke klacht ook een diepe ontspanning en rust in het hoofd brengen.  

Daarnaast zorgt een reikibehandeling ervoor dat u weer met beide voeten op de grond komt en veel sterker in het leven komt te staan. Het kan duidelijkheid geven over wat voor u belangrijk is en waar uw prioriteiten liggen. Net als bij een mindfullnesstraining kunt u zich bewust worden van de dagelijkse hectiek en kan dit een diepe verandering teweeg brengen.  

Reiki kan veilig naast de reguliere behandelmethoden worden gebruikt maar is niet bedoeld als vervanging hiervan. 

Voorbeelden  

Een reikibehandeling kan zeer heilzaam zijn bij klachten op lichamelijk, emotioneel of mentaal gebied:  

Klachten als gevolg van overbelasting, na medicijngebruik om afvalstoffen te verwijderen, om spanningen te verminderen, bij vermoeidheid of bij stress, bij een botbreuk of wondgenezing, bij slaapproblemen, chronische pijnen, suikerziekte en dergelijke. Ook klachten zoals RSI, migraine, te hoge of te lage bloeddruk, hoofdpijn en oorpijn zijn goed te behandelen.  

Daarnaast kan het zeer verhelderend zijn bij levensvraagstukken of het vastzitten in belemmerende patronen. Dit zijn uiteraard maar enkele voorbeelden van klachten waar goede resultaten van bekend zijn.  

De werkzaamheid is afhankelijk van de oorzaak en de duur van de klachten. Een lang bestaande klacht heeft vaak wat meer tijd of behandelingen nodig om te kunnen verbeteren of te genezen.  

Reiki bij ernstige ziekten  

Bij ernstige ziekten zoals kanker maar ook als stervensbegeleiding is reiki geschikt als complementaire therapie. De behandeling is dan vooral gericht op ontspanning, pijnvermindering, het versterken van het imuunsysteem of acceptatie. Ook voor gezinsleden kan een behandeling versterkend en heilzaam zijn. Indien u dit wilt kan een behandeling op locatie worden gegeven volgens de geldende richtlijnen hiervoor.  

In vele ziekenhuizen en instellingen in Amerika, Canada, Egypte, België en Engeland wordt reiki inmiddels als aanvullende en ondersteunende therapie gegeven. Momenteel zijn in meer dan 76 ziekenhuizen in Amerika reikitherapeuten dag en nacht werkzaam. De resultaten zijn erkend door vele reguliere artsen.  

Wanneer u zelf als gezinslid reiki wilt leren geven om een ziek gezinslid te kunnen ondersteunen is het mogelijk om hiervoor een korte gerichte cursus te volgen. Deze cursus wordt individueel gegeven en kan altijd op korte termijn worden ingepland. Bent u zelf ziek en wilt u zichzelf kunnen behandelen om bijvoorbeeld pijn te verminderen of rustiger te worden? In dat geval is het vaak ook mogelijk de inwijdingen te krijgen. Deze inwijdingen kunnen op locatie worden gegeven. Neemt u voor alle mogelijkheden contact op met annette@reiki-bhisajya.nl